Cum ne accesorizam

Pentru colorare se folosea corpul uscat al femelei de Khermes, insecta ce traieste pe stejarii din zonele cu climat cald (sudul Frantei, Spania, insulele grecesti). Cochinilla, descoperita in Mexic, unde traieste pe un cactus numit Nopal, este mult mai bogata in substanta coloranta. Spaniolii au detinut monopolul, creand crescatorii de Nopal (nopalerii) pentru cresterea organizata a insectelor Cochinilla, care se recoltau de trei ori pe an. Femeile tricotau manual pulovere (denumire provenind din englezul pull-over, termen aparut in 1925), veste, haine pentru munte, manusi si sosete. Tricotajul a ajuns la moda. Erau descoperite calitatile tesaturii jersey: aceasta nu se sifoneaza, nu trebuie sa fie calcata si se muleaza pe corp, pastrand o tinuta eleganta. Jersey-\i\ a inceput sa fie folosit tot mai des.

Femeile purtau rochii transparente si despicate pe maieuri de matase, isi buclau parul si purtau plase pentru par. Dar aceasta extravaganta nu a avut viitor. De acum inainte tonul vietii sociale va fi dat de burghezia triumfatoare. Costumul secolului al XlX-lea va corespunde gustului securitatii, al bunastarii, al respectabilitatii, si nu al fanteziei afisate de aristocratia secolului precedent. in 1977 a primit premiul „Acul de aur” la Festivalul National dr Moda al Frantei, iar in 1984 a creat o intreaga linie cosmetica. Tot in 1984 a realizat modele pret-a-porter si parfumul feminin La Nuit. in 1985 a obtinut ccl mai mare premiu acordat creatorilor de moda, „Degetarul de aur”, deschizandu si propria Casa de moda. in 1993 a creat parfumul XS pour homme, iar in 1995 parfumul XS pour elle. MAi multe informatii doar aici.

El prefera ca fata unei femei sa fie remar- i nla inaintea marcii costumului. Orice ar fi acesta, o rochie, un taior, un mantou, el trebuie sa-i insoteasca cele mai mici miscari, fara a-i fi strain si fara a i se lipi de piele. Caci a avea alura inseamna a purta haine care se misca in acelasi timp cu tine. O alta competitie raspandita in Evul Mediu era turnirul, ale carui reguli sunt descrise de catre Ren6 D’Anjou in Cartea turnirurilor, scrisa catre 1460. Caii erau acoperiti cu o caparaton ce ajungea pana la sol. Combatantii purtau armuri, iar pentru distrugerea adversarului si pentru pitoresc purtau diverse embleme din materiale usoare, infatisand masacre de animale salbatice, pasari cu aripi ridicate sau alte subiecte.

Iar Mickey Song, cel care le va include mai tarziu pe lista clientelor sale pe Aii MacGraw, Raquel Welch si Cybill Sheperd, i-a pieptanat actritei parul spre dreapta, dandu-i o ondulatie care a devenit o nebunie mondiala. Daca, pe langa aceasta rochie, ne amintim si de filmul Unora le place jazzul (1959) de Billy Wilder, cu Tony Curtis si Jack Lemmon, nu se poate sa nu recunoastem ca lui Marilyn ii placea sa joace roluri mari atat in viata, cat si pe ecran. Panza albastra provenea din Nimes, Franta, drept pentru care era numita denim (denumirea a fost imprumutata in zilele noastre de o cunoscuta apa de toaleta pentru barbati); ea a devenit materialul din care erau fabricati pantalonii cowboy-ilor, ai pompierilor si ai marinarilor din Genova (in franceza orasul se numeste Genes, de unde termenul de jeans care li s-a atribuit).